keskiviikko 18. toukokuuta 2011

Source Code (2011), Hyvällä tavalla erilainen


Jollain tapaa Source Code muistutti vanhoja salapoliisisarjoja ja -kirjoja. Elokuvassa oli rikospaikka ja tutkija, jonka oli pienistä vihjeistä koottava totuus menneistä tapahtumista. Toteutus sen sijaan oli ajatukseltaan hyvin moderni ja scifimäinen. Elokuvan ohjaajalle Duncan Jonesille on annettava kiitosta siitä, kuinka toimivasti elokuva on toteutettu, sillä elokuvan juoni sisältää sellaista toistoa, joka väärin toteutettuna voisi olla hyvin ärsyttävää. Jones on muutenkin vahvassa nousukiidossa nousemessa omiin suosikkiohjaajiini. Mies on tähänmennessä ohjannut kaksi kokopitkää elokuvaa eli vuonna 2009 ensi-iltansa saaneen Moon:in ja Source Code:n. Molemmat poikkeavat selvästi elokuvien valtavirrasta ja erityisesti Moonissa oli sitä kaipaamaani vanhan ajan scifiä.

Elokuva nojasi vahvasti pääosaa esittävän Jake Gyllenhaalin roolisuoritukseen. Gyllenhaalia voisi kai jo luokitella Hollywoodin supertähdeksi, koska hän pääsee koko ajan isompien elokuvien entistäkin näyttävimpiin päärooleihin. Ja itselläni ei ole mitään sitä vastaan, vaikka pidänkin häntä melko yksi-ilmeisenä näyttelijänä. Elokuvan muista näyttelijöistä kannattaa mainita Michelle Monaghan (näytellyt mm. Gone Baby Gone ja Eagle Eye), Vera Farmiga (mm. The Departed ja Up in the Air) ja Jeffrey Wright (mm. Casino Royale ja The Invasion). Elokuvan päänelikko on mielestäni hyvin keskenään toimiva ja ennen kaikkea se on koottu arvostamistani näyttelijöistä.














Source Coden juonen perusajatus sisälsi paljon yhtäläisyyksiä uusimman Fringe-nimisen sarjan tuotantokauden (eli kolmannen kauden) kanssa, jota olen myös seurannut. Olin jopa hämmästynyt tästä, sillä koko ajatus tuntuu niin kaukaa haetulta. Kuten Fringestä, niin Source Codestakin tekee elokuvan näkemisen jälkeen mieli puhua kaikenlaisista ilmiselvistä virheistä, joka tekee koko juonen perusajatuksesta äärimmäisen epäuskottavan. Oma arvosteluni taisi kärsiä juuri siitä, että ajatus ei ollut itselleni aivan uusi. Ehkä tässä elokuvassa täytyy juurikin varoa ajattelemasta liikaa ja hyväksyä tapahtumien kulku sellaisenaan. Sitä ei tosin voi kiistää etteikö elokuva olisi hyvin tehty. Annan elokuvalle 7/10 tähteä. Ehkä elokuvan scifi-elementti teki elokuvasta niin hyvän.

Source Code IMDb:ssa (Käyttäjien arvosana 7,8)
Tomatometer 91%
Metascore 74

1 kommentti:

  1. Scifi-elementti oli tosiaan nannaa fanittajalle, mutta muutenkin erittäin onnistunut tarinallisesti ja viihdyttävä. Yksi vuoden tähän mennessä parhaita leffoja.

    VastaaPoista