torstai 9. helmikuuta 2012

The Descendants (2011)

The Descendants on novelliin perustuva draamakomedia Havaijilaisessa ympäristössä. Vuonna 2010 Havaijilla ja alle 20 miljoonalla dollarilla kuvattu elokuva on ollut huomiotaherättävän paljon esillä erilaisissa palkintogaaloissa. The Descendants on jo voittanut mm. Satelliitin ja Golden Globe-palkinnon parhaasta elokuvasta. Tulevissa Oscareissa elokuva on edustettuna viidellä ehdokkuudella. Harvoin jos koskaan komediagenreen kuuluva elokuva on edes vakava ehdokas Oscar-voittajaksi. Elokuva on kehuttuna sopivaa jatkoa Alexander Paynen menestyksekkäällä uralla. Erityisesti kriitikot ovat ylistäneet jo Paynen aiempia elokuvia Sideways:a ja About Schmidt:a. Pääosaa ja elokuvan ylivoimaisesti näkyvintä roolia esittää George Clooney. Muut näyttelijät ovat enemmän tai vähemmän tuntemattomia.

The Descendants ei ole Suomessa juuri mainostanut itseään. Olisiko edes rantautunut Suomeen, jos ei olisi niin ilmiselvä ehdokas vuoden parhaaksi elokuvaksi? Elokuvan juoni on perinteisyydessään tuttu aihe jo varmaan alkuihmisillekin. Aiheisiin kuuluvat mm. kuolemisen käsittely, pettäminen ja moraalikysymykset rahasta. Erityisen The Descendants:sta tekeekin elokuvan tapa käsitellä kliseinen juonikuvionsa. Näkemys on nykyaikainen, mutta maanläheinen. Elokuvassa käsitellään isoja asioita, mutta niitä ei perinteiseen elokuvatyyliin liioitella, vaan aiheita käsitellään hallitusti ja mustalla huumorilla. On yllättävää nähdä näyttelijöiden käsittelevän aiheitaan niin samalla tavalla kuin tavallisen tallaajankin voisi kuvitella käsittelevän. Elokuvan luokittelu komediaksi on ehkä liioiteltu. Vaikka on hetkiä, jolloin nauru olisi luonnollista, niin aiheen vakavuus kyseenalaistaa reaktion. Erityisen maininnan ansaitsee elokuvan täydellistäkin täydellisempi ympäristö draamalle. Elokuvassa tuodaan tietoisesti Havaijilaisen kulttuurin erityispiirteitä esille.


The Descendants on näyttelyltään lähes kokonaan Clooneyn yksilösuorittamisen varassa. Kuitenkaan elokuvasta puhuttaessa ei tule ajatelleeksi näyttelysuorituksia, vaan kokemusta pitää kokonaisvaltaisena. Elokuvassa on hetkiä jolloin todellakin tuntee olevansa paikanpäällä tapahtumien sivustaseuraajana. Täysverisessä draamaelokuvassa tämä on ehkä se kaikista tavoiteltavin asia. Elokuva ei varmasti miellytä kaikkia, mutta sen nähtyään ymmärtää miksi se on niin kehuttu. The Descendants ei esitä asioita itsestäänselvyyksinä ja välillä se onnistuu jopa tuomaan uusia elementtejä elokuvan jo niin kuluneeseen aiheeseen. Clooneyn roolihahmon lapsia esittävät Shailene Woodley ja Amara Miller ansaitsevat myös kiitoksensa suorituksesta. Woodleyn kaveria esittävä Nick Krause täydentää elokuvan lähes kaiken ruutuajan saavan näyttelijänelikon. Kemiat toimivat ja näyttelijöiden voisi kuvitella olevan ystäviä oikeastikin.

J.Edgar IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,7)
Tomatometer: 90%
Metascore: 84/100
Omat pisteet: 9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti