keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Kesän komediaelokuvia


1. Crazy, Stupid, Love.

Useilla tähtinäyttelijöillä tehty ja näkyyhän se. Ryan Gosling ja Emma Stone ehkä valovoimaisimpina. Steve Carell ja Julianne Moore ovat myös takuuvarmoja valintoja, vaikka erityisesti Carell onkin melkein ainoastaan yhden kategorian näyttelijä. Juoni on ok ja elokuvan katsoo ihan mielellään. Komedioille tyypillisesti sisältää muutamia erityisen nerokkaita dialogeja ja kohtauksia. Elokuvan ohjanneilta Glenn Ficarralta ja John Requalta selvä parannus edelliseen tekeleeseen I Love You Phillip Morris. 7/10.



2. No Strings Attached

Ehkä mainettaan parempi elokuva. Natalie Portman pelastaa paljon. Itse elokuvassa ei montaa uutta ideaa ole, mutta kokonaisuutena kuitenkin hyvä ja ei sisällä juurikaan täydellisen lapsellisia piirteitä kuten listan muut elokuvat. Sisältää listan ensimmäisen elokuvan tapaan tarpeeksi komediaa ollakseen kiinnostava romantiikkaelokuva. 7/10.


3. Paul

Paulissa on hyvää erilainen tyyli ja hyvät näyttelijät. Elokuvan nörttihuumori on usemmiten toimivaa ja sopivan itseironista. On myös helposti lähestyttävä muillekin kuin nörttielokuvien ystäville, vaikka mainostaa itseään vahvasti yhden kategorian elokuvana. Muutaman kerran elokuvan aikana mentiin kuitenkin siitä, missä rima oli matalin ja ironia sai korneja piirteitä. Muutamat jutut toistuvat elokuvassa aivan liikaa. 6/10.


4. Bad Teacher

Bad Teacherissa oli kaikkein yllättävintä Cameron Diazin silmiinpistävän hyvä roolisuoritus. Todella monipuolisempi näyttelijä, mitä aiemmin luulin. Itseasiassa en ole muutamaan vuoteen nähnyt näin laadukasta Diazia. Kaikki muu elokuvassa on enemmän tai vähemmän rekvisiittaa, mutta elokuva toimii silti. Ei ole aina naurettavan hauska, mutta silti mielenkiintoinen. 6/10.


5. Horrible Bosses

Horrible Bosses oli pettymys. Odotin aiheesta jopa parempaa elokuvaa. Elokuvan ratkaisut tuntuivat välillä vajailta ja muutenkaan elokuva ei ollut kovin hauska. Näyttelijöistä kannattaa mainita Jennifer Aniston, jolle oli kirjoitettu oikeasti hauska rooli ja Kevin Spacey, joka teki työnsä, mutta ei loistanut. Päänäyttelijöitä esittävä kolmikko oli lievästi epäkarismaattinen ja juoni turhan peruskauraa. 6/10.


6. Your Highness

Listan selvästi huonoin elokuva. Vain muutamat edes vähän hauskat kohtaukset pelastavat jotain. Lisäksi myös tässä elokuvassa esiintyvälle Portmanille oli kirjoitettu liian pieni rooli. James Franco on näyttelijänä heittämällä yksi nykypäivän yliarvostetuimmista. On toisaalta myös listan selvin komedia, mutta vajoaa aivan liian alas jutuissaan. Ylinäyttelyä on vaikea tehdä hyvin ja mielestäni tämä epäonnistuu räikeästi, vaikka näyttelijäkaartissa oli potentiaalia. Plussaa Portmanista ja muutamista hauskoista viittauksista klassikoihin. 3/10.

torstai 20. lokakuuta 2011

Vertailussa Thor (2011) ja Captain America: The First Avenger (2011)








VS.











Molemmat kesän suurista sarjakuvaelokuvista perustuvat Marvel Comics:n tunnettuihin hahmoihin. Elokuvissa on paljon samoja piirteitä.

Budjetit: Captain America 140m$ ja Thor 150m$
Lipputulot: Captain America 366m$ ja Thor 449m$
Ensi-ilta: Captain America 22.7.2011 ja Thor 21.4.2011

Sitten asiaan. Tummennetulla voittajat ja suluissa hahmo.

Supersankari: Captain America: Chris Evans (Steve Roogers/Captain America) ja Thor: Chris Hemsworth (Thor)
Pahis: Captain America: Hugo Weaving (Johann Schmidt/Red Skull) ja Thor: Tom Hiddleston (Loki)
Kaunis nainen: Captain America: Hayley Atwell (Peggy Carter) ja Thor: Natalie Portman (Jane Foster)
Isähahmo: Captain America: Tommy Lee Jones (Eversti Chester Phillips) ja Thor: Anthony Hopkins (Odin)
Päähahmon paras kaveri: Captain America: Sebastian Stan ("Bucky") ja Thor: Jaimie Alexander (Sif)
Taustapahikset: Captain America: Natsit ja Thor: Jotunheim
Pahisorganisaatio: Captain America: HYDRA ja Thor: S.H.I.E.L.D

Thor voittaa pistein 4-3


Sitten vielä muita sattumanvaraisia kategorioita. Pisteet väliltä 1-5

Sarjakuvamaailman mielenkiintoisuus: Captain America 3 ja Thor 4
Sarjakuvamaailman toteutus: Captain America 4 ja Thor 4
Toimintakohtaukset: Captain America 1 ja Thor 3
Dialogit: Captain America 2 ja Thor 4
Juoni: Captain America 2 ja Thor 4
Elokuvan alku: Captain America 3 ja Thor 4
Elokuvan lopetus: Captain America 5 ja Thor 2

Thor voittaa pistein 5-1


Thor ja Captain America ovat tavallaan hyvin samanlaisista lähtokohdista rakennettu. Molemmissa on selvä supersankari, tyttö, pahis, kaveri, isähahmo, pahisorganisaatio jne. Kuitenkin elokuvat sijoittuvat eri aikaan ja ovat tyyliltään/toteutukseltaan erilaisia. Luulen, että jokaisella on hyvin subjektiviinen näkemys siitä minkälaisesta tyylistä pitää enemmän. Itselleni Captain America oli liian amerikkalainen ja itsestäänselvä. Pahiksen toiminta ja päähahmon käyttäytyminen oli vain liian lapsellista ja sympatianhakuista. Thor oli jo hahmona enemmän vitsaileva ja kevyempi. Lisäksi keskustelun taso oli miltä kantilta tahansa katsottuna laadukkaampaa Thor-elokuvassa. Olen jopa vähän hämmentynyt siitä, että ammattilaiskriitikoiden keskuudessa Captain America on saanut paremman vastaanoton.

Nyt kun Marvel Comics on esitellyt Avengers-päähahmonsa (Thor, Captain America, Iron Man, Hawkeye, Black Widow, Hulk ja muutama muu), niin ensi vuonna voidaan julkaista aiheesta eeppinen jättielokuva. Tämänhetken sarjakuvissa esiintyvästä kokoonpanosta tulee elokuvassa luultavasti puuttuman ainakin Spider-Man ja Wolverine, joista molemmat ovat viime vuosina omia elokuvia tehneet. Toisaalta juuri Thor, Captain America ja Iron Man on elokuvissa yhdistetty samalla tavalla nykyhetkeen ja elokuvat "tiedostavat" toisten elokuvien olemassaolon. The Avengers on luultavasti mielenkiintoinen juuri siitä näkökulmasta, että nyt hahmot ovat todellakin henkilöityneet ja kaikki supersankarit ovat saaneet menestyselokuvia alle omalla nimellä. Avengers-elokuvia tulee luultavasti olemaan useampia ja käytännössä kaikille Marvelin hahmoillekin ollaan jo tekemässä jättibudjetilla lisäosia.

Captain America: The First Avenger IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,1)
Tomatometer: 78%
Metascore: 66/100
Omat pisteet: 4/10

Thor IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,1)
Tomatometer: 77%
Metascore: 57/100
Omat pisteet: 7/10

perjantai 14. lokakuuta 2011

The Killing, Season 1 (2011)

The Killing (Jälkiä jättämättä) on remake kehutusta tanskalaisesta rikosdraamasarjasta Forbrydelsen, jota en ole vielä nähnyt. Amerikkalaisen vastineen oikeudet omistaa AMC, joka on viime vuosina nostanut päätään mm. Breaking Bad:n, The Walking Dead:n ja Mad Men:n näyttäjänä. The Killing on melko iso tuotanto ja ehdottomasti yksi kesän puhutuimmista sarjoista. Sarjan näyttelijät koostuvat pääosin tv-puolen ammattilaisnäyttelijöistä ja sarjassa vilahtelee mm. Prison Breakissa, Lostissa, 24:ssa, 4400:ssa ja Battlestar Galacticassa nähtyjä näyttelijöitä. Sarja seuraa tapetun Rosie Larsenin murhatutkimuksia. Erityisesti ammattikriitikot ovat kehuneet lähes poikkeuksetta sarjaa.

Pääosaa sarjassa näyttelee rikostutkijaa esittävä Mireille Enos ja hänen pariansa esittävä ruotsalainen (kaksoiskansalainen Ruotsi/Yhdysvallat) Joel Kinnaman. Erityisesti ruotsalaisen suoriutumista oli mielenkiintoista seurata ja lopulta hän hyvin suoriutuikin. Hänen esittämä hahmo Stephen Holder oli ehdottomasti yksi sarjan mielenkiintoisimmista. Myös Enosin esittämä hahmo oli mielenkiintoinen ja näyttelijävalinnat ovat osuneet hyvin kohdalleen koko sarjassa. The Killing:ssa seurataan myös murhatun Larsenin perhettä ja taustalla pyörivää vaalikamppailua tarkasti. Seurattavaa on juuri tarpeeksi ja seurattavat asiat ovat tarpeeksi erilaisia pitääkseen mielenkiintoa yllä.


Yllättävän harvoin televisiosta näkee pitkällä kaavalla ja monesta näkökulmasta toteutettua rikostutkintaa, vaikka se on esimerkiksi kirjoissa paljon käytetty aihe. Televisiossa rikossarjat keskittyvät lähinnä joko pikarikostutkintaan mallia CSI tai vain perhedraaman esittämiseen. Aiheena pitkän kaavan rikostutkinta on myös sellainen, että kerronta täytyy tehdä mielenkiintoisesti ja sivujuonia täytyy olla, jotta aihe pysyy mielenkiintoisena. The Killing:ssa huomaakin, että eri jaksojen mielenkiintoisuus vaihtelee. Sarjassa on muutamia erittäin hyviä ja syventäviä jaksoja, joiden perusteella potentiaalia oli vieläkin parempaan. Kuitenkin välillä sarja sortuu cliffhangereihin ja halpaan (ilmiselvään) tarinankerrontaan. Kokonaisuutena ajatus ja näyttelijät tekivät sarjasta kuitenkin mielenkiintoisen. Pisteitä myös uskottavasta toteutuksesta. Suomessa sarjaa esittää mtv3 nimellä jälkiä jättämättä.


The Killing IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,1)
Metascore: 84/100
Omat pisteet: 8/10

maanantai 10. lokakuuta 2011

Alphas Season 1 (2011)

Alphas on amerikkalaisen scifi-kanavan Syfyn tuottama ja tänä kesänä/syksynä näyttämä televisiosarja. Syfy tunnetaan kanavana, joka tuottaa paitsi pienen budjetin scifi-aiheisia tv-elokuvia, niin myös sarjoistaan kuten Eureka, Haven ja Sanctuary. Ei mitään jättituotantoja tosin nekään. Omissa silmissäni kanava ei ole koskaan ollut mitenkään erityisen tosissaan otettava ja jututkin sopivat enemmän hc-scifi -faneille. Alphas vaikutti kuitenkin erilaiselta. Se sai positiivista huomiota ja erottui kesän heikosta sarjavalikoimasta. Toistaiseksi sarjaa on esitetty ainoastaan Yhdysvaltojen ja Kanadan verkossa.

Alphas kertoo ihmisistä, joilla on yliluonnollisia kykyjä ja joita kutsutaan nimellä "Alphat". Sarjassa hyväätahtovista Alphoista on muodostettu ryhmä, jonka tarkoituksena on metsästää pahaatahtovia Alphoja. Tämä ryhmä toimii valtion palveluksessa ja sitä johtaa David Russell Strathairnin esittämä hahmo, joka ei itse ole Alpha. Ryhmässä Alphojen kyvyt ovat erilaisia ja ne täydentävät toisiaan. Esimerkiksi eräs hahmo pystyy puheen avulla taivuttamaan ihmisiä tahtoonsa ja toinen pystyy kirjaimellisesti näkemään langattoman tiedonvälityksen ilmassa ja prosessoimaan sitä kuin tietokone. Hyvää näissä kyvyissä on juuri se, että ne ovat välillä myös yllättäviä, eivätkä ainoastaan kliseisiä supervoima- tai superälykkyyskykyjä. Pääryhmän hahmojen esittäjät ovat myös hyviä ja kokeneita tv-näyttelijöitä, jotka selvittävät osansa laadukkaasti. Itseasiassa omaan silmääni ensimmäisen kauden alisuorittaja on juurikin nimekkäin ja enemmän elokuvien puolella kunnostautunut David Strathairn. Muista näyttelijöistä Ryan Cartwrightilla on selvästi vaativin rooli johtuen hänen Alpha-kyvystään ja hän onkin juuri oikea mies näyttelemään sen.

Vasemmalla sarjassa vieraileva Summer Glau.

Alphasin ajatus erityiskyvyllisistä ihmisistä on sinänsä jo lähes loppuunkulutettu. Sarjan pelastaa kuitenkin hyvin tehty ja yhtenäinen juoni. Pääryhmään, jota sarjassa seurataan, kuuluu kuusi Alphaa ja heidän välistä dynamiikkaa on mielenkiintoista seurata. Jo ensimmäisellä kaudella miettii jokaisen jakson jälkeen, että ei voi olla olemassa enää mitään uusia kykyjä esitettäväksi, mutta niin vain lähes jokaisessa jaksossa on erilainen Alpha. Sarjan jaksot sisältävät myös yhtenäisen juonen, jota jatketaan ensi vuonna toisen kauden jaksoilla. Kokonaisuutena sarja ei ole mikään mestarituotos, mutta yllättävän hyvin tehty silti.

Alphas IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 7,5)
Metascore: 63/100
Omat pisteet: 7/10

sunnuntai 9. lokakuuta 2011

Drive (2011)

Drive on Nicolas Winding Refn:n ohjaama toimintarikosdraama, joka on kerännyt paljon kehuja useilta kriitikoilta ja tavallisilta katsojilta. Winding Ref:n aiemmista elokuvista olen nähnyt 2008 ilmestyneen nyrkkeilyelokuva Bronsonin, joka oli tyyliltään erilainen, mutta melko tylsä eikä mielestäni erityisen hyvä elokuva. Drive on jo selvä parannus tähän. Se on edelleen Hollywood-mittarilla melko pieni tuotanto, mutta sisältää kuitenkin esimerkiksi suosittujen ja laadukkaiden tv-sarjojen päänäyttelijöitä kuten Christina Hendricks (Mad Men), Ron Perlman (Sons of Anarchy) ja Bryan Cranston (Breaking Bad). Itse budjetti oli ainoastaan 15 miljoonaa dollaria.

Pääosaa Drivessa näyttelee Ryan Gosling, joka on jo kymmenen vuotta näytellyt pääosin päärooleja keskisuurissa ja kehutuissa elokuvissa. Kaikesta huolimatta en ole nähnyt näitä elokuvia ollenkaan ja tämä oli varmaan ensimmäinen kerta kun näin miehen valkokankaalla. Luultavasti ei tosin viimeinen, sillä jo tänä vuonna Gosling tähdittää (ja on tähdittänyt) myös elokuvia Crazy, Stupid, Love. ja The Ides of March, jotka molemmat kuulostavat erittäin katsottavilta. No itse Drivessa en ollut kaikista miehen saamista kehuista huolimatta täysin myyty. Roolia voisi kuvailla sanalla vähäeleinen. Onneksi muutakin nähdään ja lopulta rooli on ihan hyvin suoritettu. Gosling sai kuitenkin paljon vastuuta ja varmaan puolet elokuvasta oli lähikuvaa miehen kasvoista, joka välillä kyllä pistää silmään. Suht ilmeetön kaveri on.


Parasta Drive:ssa oli sen realistisuus. Kuvaus on tehty hienolla tavalla ja elokuva on erittäin maanläheinen. Se on myös rehellinen ja taistelu- ja takaa-ajokohtaukset on toteutettu erittäin hienosti. Erityismaininta aiheeseen sopivalle musiikille. Musiikille on muutenkin annettu elokuvassa poikkeuksellisen iso rooli ja mielestäni se on pelkästään hyvä asia. Sivuosanäyttelijöistä (Carey Mulligan, Cranston, Albert Brooks, Perlman ja Hendricks) on saatu hyvin parhaat puolet esille. Näistä erityisesti Cranston oli hyvä nähdä Breaking Badista poikkeavasta roolissa. Kaikkineen elokuvasta voisi sanoa, että enpä keksi miten siitä olisi voinut parempaakaan tehdä. Näyttelijävalinnat ja tyyli osuivat ainakin ihan nappiin. Ei joka suhteessa täydellinen elokuva, mutta hyvin rakennettu ja mielenkiintoinen. Pidin.

Drive IMDb:ssa (Käyttäjien antama arvosana 8,4)
Tomatometer: 93%
Metascore: 79/100
Omat pisteet: 9/10